FonalDesign

Szalagszövés szádfa segítségével

Mikor elkezdtem szövést tanulni, az elsők között ismerkedtem meg a szalagszövés technikájával. Maga a szádfa egy nagyon egyszerű segédeszköz. Az enyém alakra egy kisméretű vágódeszkára hasonlít, ezért könnyen elkészíthető, de a guzsalyasbolt oldalán az alábbi is könnyen beszerezhető:

Szalagszövő

 

Nagyon szerettem ezt a technikát tanulni, mert rövid időn belül látványos eredményt lehetett elérni. Épp ezért nagyon jó szolgálatot tesz gyerekfoglalkozások alkalmával.

Szalagszövés közben két dologra kell nagyon odafigyelni:

1. mindig tarts d feszesen a fonalat

2. figyelj a szélekre, hogy ne húzd be túl szorosan, mert hullámos lesz. Az pedig nagyon el tudja rontani a végeredményt, akár milyen szép is a minta.

Fűzz minden lyukba, és minden sávba egy-egy fonalat. Először próbáld ki két szín váltakozásával. Az egyik végét kösd össze és erősítsd fel például a kilincsre, vagy derékmagasságban kösd egy fix helyre.

Fésüld ki a szálakat – persze úgy, hogy a szádfa benne maradjon – és a másik végét is kösd össze. Ezt a derekadra erősítsd.

Az egyik színt válaszd a szövéshez és kösd a derekad felöli csomóra. Ha elég szorosan szősz, akkor ez a szín nem fog a szövetben meglátszani, csak a széleken. Szövés közben a szádfát fel-alá mozgasd. Ezt úgy értem, hogy a szádnyílásba befűzöd a fonalat, majd a szádfát felemeled. Ismét befűzöd a fonalat, majd a szádfát leengeded. Így tudsz a szádnyílások között váltani, ez hozza létre a szövetet.

Hangsúlyozom, figyelj a szélekre. Tapasztald ki, milyen erősséggel kell meghúzni a fonalat ahhoz, hogy a szélek egyenletesek legyenek, a szövet közepén pedig ne látszódjon ki a vetülékfonal (amit beszősz).

Ha már megy, akkor bátran próbálkozz különböző mintákkal.

Ehhez a szádfába befűzött fonalszínekkel játszhatsz.

Készíthetsz parisznyapántot, övet, csomagoláshoz szalagot stb. Amit csak szeretnél…

Pár inspiráló kép:

Norwegian Ribbon Loom

 

Inkle loom bands and their patterns - plus a link to a great pattern generator for inkle bands. http://www.carolingianrealm.info/PatternGenerator.php

 

scandinavian tape loom

Így készítsd:

Weaving in progress

 

Ezzel a mintával:

pick-up pattern

Szélesebb szádfával már ilyet is készíthetsz:

Backstrap Loom Oaxaca

 

Eggyel magasabb szintre léphetsz, ha a kártyaszövést használod. Ez már egy fokkal bonyolultabb, mert nem 2, hanem 4 szádnyílást használsz, és azt is terv szerinti sorrendbe nyithatod. Így sokkal összetettebb, bonyolultabb mintákat is létrehozhatsz.

Íme ehhez is pár inspiráló kép:

Card Weaving Loom

 

 

 

Tablet woven belt by WonderfulSun.deviantart.com on @deviantART

 

YARN JUNGLE: band weaving

 

 

 

 

YARN JUNGLE: More wool combing, spinning, dyeing and band weaving Beautiful band!

 

 

 

Forrás: képekre kattintva

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!